BSA - The Software Alliance

Recent ontvingen een aantal bedrijven één of meerdere brieven van "BSA | The Software Alliance": hierin wordt gemeld dat het bedrijf in kwestie behoort tot een risicogroep met betrekking tot niet-legale software.  Het bedrijf wordt gevraagd informatie te geven over hun softwarelicenties.

Onze ervaring leert ons dit niet zomaar te negeren !  BSA is een internationale organisatie die een aantal (grotere) hardware- en software-fabrikanten groepeert (Autodesk, Adobe, Apple, Microsoft, Oracle, Symantec, IBM, ...), en wil software-gebruikers ervan overtuigen illegale software te bannen uit hun bedrijf.  Niet onterecht trouwens ... niemand werkt graag gratis, illegale kopieën van software is een vorm van diefstal.  Dmv marketingcampagnes wil BSA bedrijven voorlichten over de risico's van illegale software, en nemen zij eventueel juridische stappen tegen bedrijven waarvan ze vermoeden of weten dat er illegale software gebruikt wordt.  Onderdeel daarvan zijn zelfs onverwachte controles bij bedrijven ter plaatse.

De methodes die BSA gebruikt zijn soms vrij intimiderend: hun brieven hebben een wat dreigende toon, hun eventuele bezoeken hebben echter nog meer impact.  Indien je BSA over de vloer krijgt, zijn ze meestal vergezeld van een deurwaarder en/of politie, en hebben ze een mandaat om uw systemen binnenstebuiten te keren.  Je moet ook de nodige licenties kunnen voorleggen om te bewijzen dat alle software op een legale manier is verworven.  

Je wil dit gegarandeerd niet meemaken: je bedrijf wordt voor een aantal uren zo goed als platgelegd omdat ze gebruikers de toegang tot de computersystemen verbieden.  Indien ze bij het onderzoek onregelmatigheden vaststellen, kan je rekenen op een fikse boete - meestal een veelvoud van de aankoopprijs van legale software.

Daarom: vermijd een bezoek van BSA op je bedrijf !

Als IT-leverancier kunnen wij je de nodige support verlenen bij het inventariseren van je software, eventueel onvoldoende licenties regulariseren, en de nodige feedback naar BSA geven indien daarnaar gevraagd wordt.  U kan ons een mandaat geven om dit in naam van uw bedrijf te doen.

Contacteer ons gerust indien je een brief van BSA ontvangen hebt, en zelf niet de tijd hebt daar het nodige voor te doen.  Wij helpen je graag verder !